
קוראים יוגה הינה קהילת הקריאה המיועדת לכל מי שרוצה לקרוא על התיאוריה של היוגה אבל לא מצא זמן, לכל מי שמתלבט מאיזה ספר כדאי להתחיל, לכל מי שהתחיל לקרוא אבל אז שם בצד ונשאר רק בהקדמה…
יוגה לנשים מאת גיטה איינגאר
“יוגה לנשים” מאת גיטה איינגאר הוא ספר פורץ דרך ששינה את פני עולם היוגה המודרני. בעוד שרוב ספרי היוגה המסורתיים נכתבו על ידי גברים ועבור גברים, גיטה איינגאר יצרה מהפכה כשכתבה ספר המותאם במיוחד לצרכים הייחודיים של נשים מתרגלות.
הספר מציע הבנה עמוקה של הקשר בין תרגול היוגה למחזור החיים הנשי. גיטה איינגאר משלבת בו ידע עתיק יומין עם הבנה מודרנית של גוף האישה, ומציעה גישה הוליסטית המתייחסת לכל ההיבטים של הבריאות הנשית.
נלמד על התאמת התרגול לשלבים השונים בחיי האישה – ממחזור חודשי ועד הריון ומנופאוזה. גיטה מציעה לא רק הנחיות מעשיות, אלא גם תובנות פילוסופיות עמוקות על מקומה של האישה במסורת היוגה. היא משלבת סיפורים מיתולוגיים על יוגיניות מהמסורת ההודית, ומראה כיצד הן יכולות להוות השראה למתרגלות בנות זמננו. חשיבותו של הספר חורגת מעבר לקהל הנשי – הוא מלמד את כל מתרגלי ומורי היוגה על חשיבות ההתאמה האישית בתרגול, על הקשבה לצרכי הגוף, ועל האיזון העדין בין אתגר לטיפוח. דרך הקריאה המשותפת, נגלה איך עקרונות אלו יכולים להעשיר את תרגול היוגה של כולנו.


לוח זמנים לקריאת “יוגה לנשים”
במסע שלנו בספר “יוגה לנשים” נעבור בצעדים נעימים דרך כל הפרקים: נתחיל עם היסודות – הקדמה, מבוא וארבעת הפרקים הראשונים שמציגים את עקרונות היוגה והתאמתן לנשים.
נמשיך לקרוא נושאים כמו בריאות, שלבים בחיי אישה, הכרת הגוף, וסוגי אסנות – מתנוחות עמידה ועד פיתולים וכפיפות. במאי נתעמק בסאדהנה ובטבלאות התרגול. נקדיש זמן לחקירת התנוחות לסוגיהן, כולל אסנות מיוחדות להריון. נסיים עם פראנאיאמה ומדיטציה שיביאו אותנו אל סף השלווה.
מתחילים את המסע – מפגש קהילה
מפגש הקהילה שלנו בזום יניח את היסודות למרחב הקריאה היוגי שלנו שבו כולנו נוכל ללמוד ולצמוח. נתחיל את המפגש בסקירה של הספר, המשמעות שלו, ולמה הוא בעל ערך מיוחד לכל מתרגלי היוגה. נעבור על לוח הזמנים ומבנה הקריאה המתוכננת/נסקור את הפלטפורמות השונות שבהן מתרחשת הקהילה שלנו, כולל הקלטות הזום, שיתוף ושיח בין המפגשים, ודרכים לתמוך אחד בשני לאורך המסע הזה. זו גם ההזדמנות שלכם לשתף למה הצטרפתם לקהילת הקריאה הזאת ומה אתם מקווים להפיק מהחוויה הזאת.

עץ היוגה מאת ב.ק.ס איינגאר
“עץ היוגה” הוא יצירה מופלאה שחוקרת את מהות היוגה מעבר למזרן. בעוד ש”אור על היוגה” התמקד באסאנות, “עץ היוגה” מציע לנו מבט רחב יותר על היוגה כדרך חיים. בספר זה, איינגאר מזמין אותנו למסע של גילוי עצמי. הוא משתף איתנו את ניסיונו העשיר ותובנותיו העמוקות מעשרות שנות תרגול ולימוד. בנוסף, “עץ היוגה” חוקר את שמונת הענפים של היוגה, ומראה לנו איך לשלב אותם בחיינו היומיומיים. בספר איינגאר מסביר איך היוגה יכולה לעזור לנו להשיג איזון, בהירות ושלווה פנימית.
דרך הקריאה המשותפת, נלמד להעריך את המורכבות של היוגה ואת ההשפעה העמוקה שלה על הרווחה הכללית שלנו. נגלה איך היוגה היא הרבה יותר מתרגול פיזי – היא דרך להגשמה עצמית וצמיחה רוחנית.

לצפייה במפגשים הקודמים של קוראים יוגה - "עץ היוגה" מאת ב.ק.ס איינגאר
מפגש היכרות
במפגש ההיכרות הראשון שלנו הנחנו את היסודות לקהילה שמוקדשת ללימוד ולחקירת ספרי יוגה. המפגש כלל שיתוף אישי מצד המשתתפים על מה שהביא אותם להצטרף לקהילה, ומה מסקרן אותם בפילוסופיית היוגה ובקריאה משותפת. האווירה הייתה פתוחה, חמה ומלאה בתמיכה.
במהלך השיחה חקרנו יחד את הכוחות שמחברים אותנו לקהילה, ושוחחנו על הדרכים בהן נוכל לצמוח ולהעמיק בהוראות ובחכמה של היוגה דרך הקריאה המשותפת.
חלק א': היוגה והחיים
במפגש צללנו לחלק הראשון של “עץ היוגה”. חקרנו יחד נושאים מרתקים כמו המטאפורה של עץ היוגה, האוניברסליות של הדרך היוגית, וההבדל המשמעותי בין אמונה חיצונית לאמון פנימי.
שאלות לחשיבה שעלו במפגש:
כשאומרים שיוגה היא לא “רק תנוחות יוגה”, מה זה בעצם אומר עבורכם?
איך אתם מבחינים בין אמונה לאמון בהקשר של תרגול יוגה?
כיצד הניאמות עוזרות לנו לרסן או לשלוט באברי החישה?
חלק ב': העץ וחלקיו
במפגש חקרנו את הקשר שבין הגוף והתודעה בתרגול אסאנה, תפקיד המודעות והמדיטציה בתנועה, חשיבות הנשימה (פראנאיאמה) כגשר בין הפיזי לרוחני, והקשר בין תרגול פיזי למצבי תודעה שונים. נקודות מרכזיות שעלו בדיון כללו את שמונה רמות היוגה והקשר ביניהן, על המדיטציה כנקודת מיקוד וכלי להתבוננות פנימית, הקשר בין הגוף לנפש ולנשמה בתרגול, וההתייחסות לחשיבות ההדרגתיות בתרגול והשילוב בין מאמץ למודעות.
חלק ג': יוגה ובריאות
במפגש דנו בתפיסה ההוליסטית של בריאות המשלבת גוף, תודעה ונשמה. דנו בנושאים מרכזיים כמו חשיבות השכל הישר בטיפול במחלה, הגישה הנכונה של המורה, והקשר בין יוגה לאיורוודה. נלמד על “הויטמינים” של היוגה, וכן על התאמות בתרגול במצבים שונים. המפגש הסתיים בדיון קבוצתי סביב חוויות אישיות של ריפוי דרך יוגה, גישה לבטיחות בתרגול, ותובנות לגבי היוגה כדרך חיים מעבר להתעמלות.
חלק ד': העצמי ומסעו
במפגש זה עסקנו במדיטציה ותודעה וחקרנו את הקשר העמוק בין תרגול פיזי והתפתחות רוחנית, תוך התמקדות במעבר ממודעות חיצונית לפנימית. דברנו על היחסים בין העצמי האינדיבידואלי והעצמי האוניברסלי בתרגול היוגה, ועל האופן שבו אפשר להבין פראנאיאמה כשער למדיטציה והקשר שלה לאנרגיה החיונית (פראנה). דברנו גם על מסלול התפתחות התרגול מאסנה דרך פראנאיאמה ופרטיאהרה אל הסמיאמה.
חלק ה': יוגה והעולם
במפגש דברנו על החלק האחרון של עץ היוגה, המתמקד בהשפעה החברתית של היוגה ותפקידה כצורת אמנות הוליסטית. דנו בתפיסתו של איינגר את היוגה כאמנות רב-ממדית המשלבת היבטים פיזיים, מנטליים ורוחניים. המפגש כלל דיון מעמיק בתפקיד המורה, חשיבות הלמידה המתמשכת, והפוטנציאל של היוגה לחולל שינוי חברתי חיובי.
אייל שפרוני מתרגם עץ היוגה לעברית
במפגש היום אייל שפרוני שיתף את תובנותיו על החשיבות של קריאת ספרי יוגה עבור מתרגלי יוגה. הוא הדגיש כיצד ספרים אלו משמשים גשר בין התיאוריה של היוגה לבין יישומה המעשי, ומעשירים את התרגול הפיזי והמנטלי כאחד.
אייל תיאר את האתגרים שעמדו בפניו בתהליך תרגום הספר “עץ היוגה” לעברית, במיוחד בניסיון לשמר את המורכבות והמשמעות העמוקה של המקור, תוך התאמה לשפה ולתרבות המקומית. הוא גם דיבר על כתיבת ספרי היוגה שלו, תהליך היצירה והאתגרים שנלוו לכך, תוך שימת דגש על הצורך בהנגשה פשוטה וברורה של הרעיונות המופשטים של היוגה.
בהמשך המפגש, אייל שיתף פרטים על פרויקטים וספרים חדשים שהוא עובד עליהם, כמו ספרו הבא “יוגה עם חבלים”!
הוא סיפר על ספריו “יוגה עם אביזרים”, “יוגה עם כסא” וגם “יוגה בטבע” – כשלמעשה הטבע מציע אינספור אביזרים למתרגל היצירתי.
מפגש קהילת קוראים יוגה
התכנסנו יחד לחגוג את סיום המסע המשותף שלנו ב”עץ היוגה” מאת ב.ק.ס. איינגאר.
במפגש סקרנו את הנושאים המרכזיים בספר: פילוסופיית היוגה – חיבור הוליסטי בין גוף, תודעה ורוח, התפתחות אישית דרך תרגול והאסאנות כשער לשינוי, מדיטציה כדרך לחיבור בין החיצוני לפנימי, המסע מהגוף לנשמה, תפקיד המורה והיוגה בחברה.
שתפתם בפסקאות אהובות מהספר ובתובנות שצברתם לאורך הדרך. תודה לכל מי שלקח חלק במסע המיוחד הזה. יחד אנחנו ממשיכים לצמוח וללמוד!
ד"ר אגי ויטיך
הסקרנות אודות שורשי היוגה והפילוסופיה המזרחית הובילו אותי לאוניברסיטה העברית בירושלים ובמיוחד לחוג לפילוסופיה ולמדעי הדתות. למדתי על המיתולוגיה, הפילוסופיה והדתות של הודו, ובעיקר התמקדתי ביוגה תוך לימוד סנסקריט טמילית.
בשנת 2021 סיימתי את לימודי הדוקטורט בחוג למדעי הדתות באוניברסיטה העברית בירושלים, בהם חקרתי איינגאר יוגה ונשים בהנחיית פרופ’ יוחנן גרינשפון ופרופ’ רונית ריצ’י.
אני מפרסמת מאמרים אקדמיים בכתבי עת שונים ומרצה בכנסים בינלאומיים בנושא יוגה עכשווית. אני גם חלק מהעמותה לחקר היוגה Yoga Research עם חוקרים מובילים בתחום היוגה בעולם.

לכבוד סיום הקריאה של “עץ היוגה” נקיים מפגש מיוחד עם אייל שפרוני, דמות מפתח בעולם היוגה הישראלי והבינלאומי. אייל, מורה בכיר לאיינגאר יוגה עם ניסיון של למעלה מארבעה עשורים, יצטרף אלינו לחגוג את סיום מסע הקריאה המשותף ב”עץ היוגה”. כמתרגם הספר וכמחבר מוערך של שמונה ספרי יוגה שתורגמו לשפות רבות, אייל יחלוק איתנו תובנות ייחודיות על משנתו של ב.ק.ס. איינגאר ועל הקשר העמוק בין קריאה לתרגול. אייל, המנהל את מרכז איינגאר יוגה בזיכרון יעקב, ידוע בגישתו החדשנית לפילוסופיה ולתרגול, כפי שבאה לידי ביטוי בספריו המוכרים, ביניהם “כיסא ליוגה” ו-“The Psychophysical Lab”. במפגש נעמיק בהבנת מורשתו של איינגאר ונגלה כיצד הקריאה מעשירה את דרכנו ביוגה.

לרגל סיום קריאת הספר “עץ היוגה” נפגש במפגש קהילתי חמים ומעשיר, שבו נצא מעולם המסכים ונפגש באמת. נשב יחד ונכיר זו את זה. נשתף חוויות ותובנות מתהליך הקריאה המשותף שלנו. נדבר על הדרכים שבהן הספר עץ היוגה” השפיע עלינו, הדהד ושיקף לנו תובנות.
במפגש נגלה מה יהיה הספר הבא שלנו!
באווירה נעימה ובלתי פורמלית, כל אחד מוזמן לחלוק את מחשבותיו ולהקשיב לאחרים. מוזמנים להביא נשנושים לשיתוף – נטעם, נשוחח, ונתחבר.
המפגש פתוח לכל חברי הקהילה, ותיקים וחדשים כאחד. בואו!

תמונה ממפגש קהילת הקריאה הראשון שלנו ביולי 2024 בתל אביב
