Knowledge, Practice, and Healing
youtube thumbnail (38)

שלוש הדּוֹשׁוֹת: תפיסת הבריאות מנקודת מבטה של גיטה איינגאר

בספרה “Yoga – A Gem for Women” מציעה גיטה איינגאר עיון מעמיק אודות בריאות דרך תפיסת העולם של תורת האיורוודה העתיקה.

היא פותחת בהגדרה מקיפה:

“במדע הרפואה ההודית (איורוודה) הבריאות מתוארת כהרמוניה מושלמת של תפקודי גוף, חילוף חומרים מאוזן ומצב מאושר ושלו של התודעה ושל החושים” (עמ’ 38).

בליבה של מערכת זו מצויות שלוש פונקציות יסוד, שכל אחת מהן מקבילה לדושה:

צָ’לנַה שהיא תנועה; פָצַ’נה – עיכול או הטמעה, ולֶפָנה – נשימה או סילוק, אשר עולים בקנה אחד עם שלוש המרות/ליחות – ואטה – רוח, פיטָה – מרה ושְלֶשְמָה – ליחה.
כשהגוף נתון בבריאות טובה ומבצע את שלושת תפקודיו, שלוש המרות/ליחות שומרות על יחס הרמוני ביניהן. בריאות מוגדרת בשיווי משקל בין חמישה גורמים: (1) הדושות; (2) הדהאטוס; שבע הפרשות עסיסיות מרקמות הגוף; (3) אגני; כלומר תפקוד ראוי של העיכול וסילוק חומרי הפסולת, המכונה חילוף החומרים של הגוף; (4) בהירות או צלילות החושים; ו-(5) רגיעה ושלוות הנפש”. (עמ’ 39).

רבדי העומק של תפיסה עתיקה זו נעשים ברורים יותר כאשר איינגאר מתארת את מערכת התובלה הפנימית של הגוף:

“על פי האיורוודה, לגוף שלושה עשר ערוצים – סרוטס – המוליכים בו חומרים שונים”

הללו כוללים: פראנה-ווהה – דרכי הנשימה, אנה-ווהה – צינור העיכול, אודקה-ווהה – ערוץ המים, ועוד רבים נוספים, היוצרים רשת מורכבת השומרת על בריאותנו.

לתפיסתה – מחלה מתרחשת כאשר אותו איזון עדין מופר:

“כל מחסור או עודף בכמות התקינה של הדושות או הדהאטוס (מרכיבי הגוף – רקמות) או כל חסימה בזרימה שלהם מולידים חוסר איזון ומביאים למחוש הגורם למחלה” (עמ’ 39).

מה שהופך את ההסבר של איינגאר לבעל ערך מיוחד הוא שהיא קושרת קשר בין חכמה עתיקה להבנה רפואית מודרנית.

היא מציינת כי “הרפואה המודרנית איננה חלוקה על ההגדרה דלעיל ומסכימה כי היחסים בין הגוף והנפש קרובים מאד” (עמ’ 40).

היא מזכירה לנו כי התכלית העליונה חורגת מבריאות גופנית גרידא:

“תרגול יוגה מביא איזון מושלם לגוף ולתודעה. הוא מבריא את הגוף באופן כזה שיוכל לשתף פעולה עם הנפש כך שהשניים יביאו להתפתחותן של יציבות, שלווה ועוצמה.”

באמצעות גישה מאוזנת זו, אנו יכולים לשאוף אל מה שהיא מתארת כ־”מטרת החיים – גילוי העצמי” (עמ’ 41).

הבנה עמוקה זו של בריאות, השואבת מחכמה עתיקה ובו בעת רלוונטית לחיים המודרניים, מציעה לנו תוואי לשמירה על איזון בין גוף ונפש – באמצעות תרגול היוגה וההכרה בהשפעת הדושות על חיינו.

תודה לשחר קייזר על העזרה עם העברית

Agi Wittich Avatar Photo

Agi Wittich PhD

Agi Wittich is a yoga practitioner since two decades, and is a certified Iyengar Yoga teacher. Wittich studied Sanskrit and Tamil at the Hebrew University of Jerusalem, Israel, completing a PhD with a focus on Hinduism, Yoga, and Gender. She has published academic papers exploring topics such as Iyengar yoga and women, the effects of Western media on the image of yoga, and an analysis of the Thirumanthiram yoga text.

Contact

Skip to content