על פי ספרה של גיטה איינגאר, Yoga – A Gem for Women, גוף האדם מורכב מחמש מעטפות או שכבות, הידועות בשם קוֹשׁוֹת (kośas). שכבות אלו נפרשות מן הגוף הפיזי החיצוני ועד למהות הרוחנית הפנימית ביותר, כאשר כל אחת מהן חודרת ומשפיעה על רעותה. כפי שמסבירה איינגאר: “הכיסויים/המעטפות תלויים זה בזה וחודרים זה אל זה, החל מהכסות החיצונית ועד הליבה הפנימית”.
אַנַמַיָה קוֹשָׁה: מעטפת הגוף הפיזי
האַנַמַיָה קוֹשָׁה היא השכבה החיצונית ביותר שלנו – מה שגיטה איינגאר מתארת כ”גוף האנטומי, המורכב מעור, שרירים ועצמות”. מעטפת זו קיבלה את שמה מהמילה anna (מזון), שכן היא מתקיימת בזכות המזון שאנו צורכים ומייצגת את הקיום החומרי שלנו. בתרגול היוגה, זוהי השכבה הראשונה שאנו עובדים עמה באמצעות אָסַאנָה, תוך פיתוח מודעות למבנה הגופני שלנו ולצרכיו.
פְּרָאנַמַיָה קוֹשָׁה: מעטפת האנרגיה
השכבה השנייה היא זו שגיטה איינגאר מזהה כָ”גוף הפיזיולוגי, המורכב ממערכות כלי הדם, הנשימה, ההפרשה, העיכול, העצבים, הבלוטות והרבייה”. מעטפת אנרגיה חיונית זו שולטת בכל תפקודי הגוף, והיא מושפעת במיוחד מתרגול פְּרָאנָאִיָאמָה. הפְּרָאנַמַיָה קוֹשָׁה משמשת גשר בין הקיום הפיזי והקיום המנטלי שלנו, ונושאת את אנרגיית החיים המפעילה את הגוף.
מָנוֹמַיָה קוֹשָׁה: מעטפת התודעה
איינגאר מתארת את השכבה השלישית כ-“הגוף המנטלי או הנפשי, המורכב ממחשבות ורגשות.” מעטפת זו כוללת את המחשבות, הרגשות והחוויות החושיות שלנו. דרך תרגול היוגה אנו לומדים להתבונן בתנודות של שכבה מנטלית זו ולהבינן, וכך לפתח יציבות רגשית ובהירות מנטלית.
וִיגְ’נָאנַמַיָה קוֹשָׁה: מעטפת השכל
השכבה הרביעית היא זו שאיינגאר מכנה “הגוף האינטלקטואלי”. זהו תחום החכמה, ההבחנה וההבנה הגבוהה. דרך מעטפת זו אנו מפתחים כושר הבחנה ויכולת להבדיל בין הנצחי לזמני, בין האמיתי ללא־אמיתי. בתרגול היוגה מטפחים שכבה זו באמצעות סְוָואדְהְיָאיַה (svādhyāya – לימוד עצמי), הרהור, ופיתוח של מוּדָעוּת מִתְבּוֹנֶנֶת (witness consciousness).
אָנַנְדַמַיָה קוֹשָׁה: מעטפת האושר הטהור
השכבה הפנימית ביותר היא זו שאיינגאר מכנה “הגוף הרוחני”, ומגדירה אותה כ”המעטפת הפנימית ביותר העוטפת את הנשמה.” זוהי שכבת האושר שאין בו תלות והשלווה הרוחנית, הקרובה ביותר לטבע האמיתי שלנו, או לְאַטְמָן. אף שמעטפת זו עלולה להיראות רחוקה מחווייתנו היומיומית, השפעתה יכולה להיחוות כאשר שאר השכבות מובאות להרמוניה דרך תרגול עמוק.
אינטגרציה דרך תרגול יוגה
איינגאר מדגישה כי “במהלך ביצוע אָסַאָנּוֹת וּפְּרָאנָאִיָאמָה, יש להפנות תשומת לב מלאה לכל המעטפות – מהאנטומית ועד הרוחנית, ולהפך.” גישה הוליסטית זו מבדילה את היוגה מתרגול גופני בלבד. כפי שהיא מסבירה: “אָסַאָנּוֹת הן פסיכו־פיזיולוגיות, בשונה מתרגילים גופניים שהם חיצוניים בלבד. אף שֵהאָסַאָנּוֹת מפתחות תודעת גוף, הן גם יוצרות תודעה פנימית ומייצבות את התודעה”.
תרגול היוגה פועל בו־זמנית על כל חמש המעטפות:
• תנוחות גופניות (אָסַאָנּוֹת) משפיעות בראש ובראשונה על אַנַמַיָה קוֹשָׁה, אך גם על שכבות עמוקות יותר;
• תרגולי נשימה (פְּרָאנָאִיָאמָה) פועלים ישירות על פְּרָאנַמַיָה קוֹשָׁה;
• טכניקות של ריכוז ומדיטציה מכוונות אל מָנוֹמַיָה קוֹשׁה ווִיגְ’נָאנַמַיָה קוֹשׁה;
• כל התרגולים מכוונים בסופו של דבר לגילוי האושר שבְּאָנַנְדַמַיָה קוֹשָׁה;
הדרך אל האינטגרציה
הבנת חמש הקוֹשׁוֹת כמוה כמפה למסע היוגי שלנו. כל מעטפת מייצגת רמה בקיום שיש להכיר, להבין ולעדן. כפי שמלמדת איינגאר, היוגה היא “תרבות הגוף, התודעה והנשמה”. באמצעות תרגול עקבי נוכל להביא מודעות לכל שכבה בקיומנו, להרמוניה ביניהן, ולהתקדמות לעבר הגשמה של טבענו האמיתי.
רעיון חמש המעטפות מזכיר לנו שאיננו רק גוף פיזי או רגשות ומחשבות. אנו ישויות המורכבות מרבדים רבים של קיום – שכולם ראויים להתייחסות ולטיפוח. באמצעות תרגול יוגה אפשר לעבוד עם כל מעטפת באופן שיטתי, ולהביא מודעות ואינטגרציה לכל מרחב ההוויה שלנו.
תודה לשחר על העזרה עם העברית