קוראים יוגה הינה קהילת הקריאה המיועדת לכל מי שרוצה לקרוא על התיאוריה של היוגה אבל לא מצא זמן, לכל מי שמתלבט מאיזה ספר כדאי להתחיל, לכל מי שהתחיל לקרוא אבל אז שם בצד ונשאר רק בהקדמה…
עץ היוגה מאת ב.ק.ס איינגאר
“עץ היוגה” הוא יצירה מופלאה שחוקרת את מהות היוגה מעבר למזרן. בעוד ש”אור על היוגה” התמקד באסאנות, “עץ היוגה” מציע לנו מבט רחב יותר על היוגה כדרך חיים. בספר זה, איינגאר מזמין אותנו למסע של גילוי עצמי. הוא משתף איתנו את ניסיונו העשיר ותובנותיו העמוקות מעשרות שנות תרגול ולימוד. בנוסף, “עץ היוגה” חוקר את שמונת הענפים של היוגה, ומראה לנו איך לשלב אותם בחיינו היומיומיים. בספר איינגאר מסביר איך היוגה יכולה לעזור לנו להשיג איזון, בהירות ושלווה פנימית.
דרך הקריאה המשותפת, נלמד להעריך את המורכבות של היוגה ואת ההשפעה העמוקה שלה על הרווחה הכללית שלנו. נגלה איך היוגה היא הרבה יותר מתרגול פיזי – היא דרך להגשמה עצמית וצמיחה רוחנית.
לוח זמנים משוערים לקריאת "עץ היוגה"
🗣 מפגש פתיחה בזום: יום ראשון, 3 בנובמבר, 10:00
4 בנובמבר – 17 בנובמבר קריאת החלק הראשון: הקדמה, הערת העורך והכרת תודה, פרק ראשון: היוגה והחיים (עמודים 7-54)
🗣 מפגש זום #1: יום שני, 18 בנובמבר, 10:00 דיון בחלק 1
18 בנובמבר – 1 בדצמבר קריאת החלק השני: העץ וחלקיו (עמודים 58-95)
🗣 מפגש זום #2: יום שני, 2 בדצמבר, 10:00 דיון בחלק 2
2 בדצמבר – 16 בדצמבר קריאת החלק השלישי: יוגה ובריאות (עמודים 96-129)
🗣 מפגש זום #3: יום שני, 17 בדצמבר, 10:00 דיון בחלק 3
17 בדצמבר – 5 בינואר קריאת החלק הרביעי: העצמי ומסעו (עמודים 130-169)
🗣 מפגש זום #4: יום שני, 6 בינואר, 10:00 דיון בחלק 4
6 בינואר – 19 בינואר קריאת החלק החמישי: יוגה בעולם (עמודים 170-184)
🗣 מפגש זום #5: יום שני, 20 בינואר, 10:00 דיון בחלק 5
טרם נקבע מועד – התכנסות קהילתית וסיכום: סקירה ודיון בנושאים המרכזיים מכל הספר
לצפייה במפגשים הקודמים של קוראים יוגה - "עץ היוגה" מאת ב.ק.ס איינגאר
מפגש היכרות
במפגש ההיכרות הראשון שלנו הנחנו את היסודות לקהילה שמוקדשת ללימוד ולחקירת ספרי יוגה. המפגש כלל שיתוף אישי מצד המשתתפים על מה שהביא אותם להצטרף לקהילה, ומה מסקרן אותם בפילוסופיית היוגה ובקריאה משותפת. האווירה הייתה פתוחה, חמה ומלאה בתמיכה.
במהלך השיחה חקרנו יחד את הכוחות שמחברים אותנו לקהילה, ושוחחנו על הדרכים בהן נוכל לצמוח ולהעמיק בהוראות ובחכמה של היוגה דרך הקריאה המשותפת.
חלק א': היוגה והחיים
במפגש צללנו לחלק הראשון של “עץ היוגה”. חקרנו יחד נושאים מרתקים כמו המטאפורה של עץ היוגה, האוניברסליות של הדרך היוגית, וההבדל המשמעותי בין אמונה חיצונית לאמון פנימי.
שאלות לחשיבה שעלו במפגש:
כשאומרים שיוגה היא לא “רק תנוחות יוגה”, מה זה בעצם אומר עבורכם?
איך אתם מבחינים בין אמונה לאמון בהקשר של תרגול יוגה?
כיצד הניאמות עוזרות לנו לרסן או לשלוט באברי החישה?
חלק ב': העץ וחלקיו
במפגש חקרנו את הקשר שבין הגוף והתודעה בתרגול אסאנה, תפקיד המודעות והמדיטציה בתנועה, חשיבות הנשימה (פראנאיאמה) כגשר בין הפיזי לרוחני, והקשר בין תרגול פיזי למצבי תודעה שונים. נקודות מרכזיות שעלו בדיון כללו את שמונה רמות היוגה והקשר ביניהן, על המדיטציה כנקודת מיקוד וכלי להתבוננות פנימית, הקשר בין הגוף לנפש ולנשמה בתרגול, וההתייחסות לחשיבות ההדרגתיות בתרגול והשילוב בין מאמץ למודעות.
חלק ג': יוגה ובריאות
במפגש דנו בתפיסה ההוליסטית של בריאות המשלבת גוף, תודעה ונשמה. דנו בנושאים מרכזיים כמו חשיבות השכל הישר בטיפול במחלה, הגישה הנכונה של המורה, והקשר בין יוגה לאיורוודה. נלמד על “הויטמינים” של היוגה, וכן על התאמות בתרגול במצבים שונים. המפגש הסתיים בדיון קבוצתי סביב חוויות אישיות של ריפוי דרך יוגה, גישה לבטיחות בתרגול, ותובנות לגבי היוגה כדרך חיים מעבר להתעמלות.
ד"ר אגי ויטיך
הסקרנות אודות שורשי היוגה והפילוסופיה המזרחית הובילו אותי לאוניברסיטה העברית בירושלים ובמיוחד לחוג לפילוסופיה ולמדעי הדתות. למדתי על המיתולוגיה, הפילוסופיה והדתות של הודו, ובעיקר התמקדתי ביוגה תוך לימוד סנסקריט טמילית.
בשנת 2021 סיימתי את לימודי הדוקטורט בחוג למדעי הדתות באוניברסיטה העברית בירושלים, בהם חקרתי איינגאר יוגה ונשים בהנחיית פרופ’ יוחנן גרינשפון ופרופ’ רונית ריצ’י.
אני מפרסמת מאמרים אקדמיים בכתבי עת שונים ומרצה בכנסים בינלאומיים בנושא יוגה עכשווית. אני גם חלק מהעמותה לחקר היוגה Yoga Research עם חוקרים מובילים בתחום היוגה בעולם.